Η Κύθνος μας

Η Κύθνος μας

Τί να πρωτοπούμε για το νησάκι μας το τόσο αγαπημένο; Με έκταση 99 τ.χλμ. (η 9η σε μέγεθος Κυκλάδα παρακαλώ!), έχει κάτι λιγότερο από 100 όρμους, ορμίσκους και παραλίες (όρεξη να χετε να εξερευνάτε) και παράγει καταπληκτικό μέλι, κάπαρη, τυριά και πολύ νόστιμα σύκα. Παλαιότερα ευδοκιμούσε πολύ και το κριθάρι που προπολεμικά η εξαγωγή του έφθανε το μισό εκατομμύριο οκάδες, με κύριο αγοραστής την ζυθοποιία Φιξ.

Η ιστορία του νησιού

Παλαιότερα ευδοκιμούσε πολύ και το κριθάρι που προπολεμικά η εξαγωγή του έφθανε το μισό εκατομμύριο οκάδες, με κύριο αγοραστής την ζυθοποιία Φιξ. Ο πρώτος της οικισμός, στον όρμο του Μαρουλά, χρονολογείται από τους μεσολιθικούς χρόνους (8-9 χιλιάδες π.Χ), ενώ η αρχαία πόλη της, το Βρυόκαστρο, κατοικήθηκε από τον 10ο π.Χ. αιώνα μέχρι την πρώτη περίοδο του Μεσαίωνα. Στη συνέχεια, για την προστασία από τις πειρατικές επιδρομές, οι κάτοικοι μετοίκισαν στο δυσπρόσιτο αλλά πανέμορφο Κάστρο της Ωριάς.

Μετά την άλωση του Κάστρου, ξεκίνησε να δημιουργείται ο οικισμός της Χώρας (ή Μεσσαριάς) που αποτελεί σήμερα την πρωτεύουσα του νησιού. Αγαπάμε τις απόμερες παραλίες της και την ησυχία της, τον ήλιο και τα σκατζοχοιράκια στους δρόμους της και πιο πολύ τα ηλιοβασιλέματα που μας χαρίζει στην ταράτσα της Μαργιώρας.